Cada cop hi ha més evidències sobre l'estreta relació entre la salut bucodental i el nostre estat general de salut. Diverses investigacions han establert l'enllaç entre la salut de la nostra boca i l'aparició i el desenvolupament de múltiples patologies com poden ser les malalties cardiovasculars, la osteoporosi, les malalties dels ronyons o fins i tot la malaltia d'Alzheimer.
En aquesta mateixa línia, un estudi publicat a la revista Hypertension de la American Heart Association, elaborat per investigadors de la Università degli Studi dell'Aquila a Itàlia el 2018, va establir la relació entre la salut bucodental i la tensió arterial.
L'estudi va ser elaborat sobre la base de l'anàlisi d'exàmens mèdics i dentals de més de 3.600 persones amb hipertensió arterial. Els resultats van concloure que les persones que mantenen una bona salut de les genives presenten nivells inferiors de tensió arterial, i alhora responen millor als tractaments per controlar-la.
Per contra, les troballes indiquen que les persones afligides de malaltia periodontal tenen un 20% menys de probabilitats dassolir nivells normalitzats de tensió arterial. Segons els criteris de la American Heart Association, el rang de pressió arterial objectiu en els casos d'hipertensió hauria de ser inferior a 130/80 mmHg.
La investigació va revelar així mateix que les persones que rebien tractament per a la hipertensió i que patien periodontitis severa presentaven una pressió sistòlica 3 mmHg més alta de mitjana que les que no la patien. I en el cas de les persones hipertenses que no estaven sotmeses a tractament, la presència de malaltia periodontal incrementava aquesta diferència fins als 7 mmHg.
També és interessant l'estudi Is Systemic Inflammation a Missing Link Between Periodontitis and Hypertension? , publicat el 2021 fruit del treball conjunt d'investigadors de la Facultat d'Odontologia de la Universitat Internacional de Catalunya i del Eastman Dental Institute University College London, que suggereix que la inflamació sistèmica podria ser el factor determinant que relaciona la malaltia periodontal i la hipertensió arterial.
Els resultats de l'estudi corroboren que les persones amb periodontitis tenen un 60% més de probabilitats de patir hipertensió que les que tenen les genives sanes, i posa de manifest l'elevació de marcadors d'inflamació sistèmica en pacients amb periodontitis, com la proteïna C reactiva i el recompte de leucòcits.
La conclusió general que es pot extreure daquests estudis és que la malaltia periodontal interfereix en les teràpies de control de la tensió arterial. Per aquest motiu, els pacients que pateixen periodontitis requereixen un major control de la pressió arterial i, alhora, que aquells que pateixen de hipertensió poden contribuir a millorar-ne l'estat mitjançant tractaments odontològics orientats a contrarestar les malalties de les genives.
Aquestes troballes adquireixen una dimensió especial entre la gent gran, ja que la tendència general indica que a partir dels 60 anys es presenta un increment diferencial entre pressió arterial sistòlica i diastòlica.
Mentre que la pressió sistòlica sol augmentar per sobre dels 140 mmHg, la diastòlica tendeix a mantenir-se o disminuir per sota dels 90 mmHg, principalment com a conseqüència de la rigidesa de les artèries a causa de la arteriosclerosi ia lacció de determinades hormones.
Donada l'elevada prevalença tant de la hipertensió com de la malaltia periodontal entre el col·lectiu de persones grans, i al fet que moltes vegades ens trobem amb quadres de pluripatologia, la cura de la salut bucodental adquireix una rellevància especial.
Per això, des Lura Care volem insistir en la necessitat d‟un enfocament preventiu i un control continuat de l‟estat de les persones d‟edat avançada, així com en la necessitat d‟un abordatge terapèutic multidisciplinari en col·laboració amb altres especialitats mèdiques. Només així garantirem no només una bona salut bucodental, sinó un bon estat de la salut general de la gent gran.