Candidiasi oral: prevenció, detecció i tractament

Hi ha un gran nombre de microorganismes que habiten al nostre cos de forma habitual, i que per norma general són inofensius. Però depenent de les condicions que trobin al lloc on estan allotjats, aquests poden arribar a tornar-se patològics, produint infeccions que afecten la nostra salut oral o general.

La candidiasi oral és una infecció fúngica comuna, causada principalment per un fong anomenat Candida albicans. Aquest microorganisme forma part de la nostra flora oral normal, però en el moment en què prolifera en excés a causa d'una alteració a les barreres físiques oa les defenses del pacient, és quan es comencen a produir els signes i símptomes que afecten principalment la boca i la gola.

Qualsevol persona pot patir candidiasi oral, però sol ser més freqüent en persones d'edat avançada. Això és degut a múltiples factors, com un major consum de medicaments, una pobra higiene dental i oral, estats d'immunodepressió, certes malalties mal controlades com la diabetis, el consum de tabac, l'ús incorrecte de les pròtesis, o els tractaments amb antibiòtics o corticoides, entre d'altres.

Les lesions causades pel fong Candida albicans solen aparèixer freqüentment com plaques blanques o vermelloses vellutades a la mucosa iugal oa la llengua, podent arribar a afectar el paladar, les genives o la part més posterior de la cavitat oral.

A més, es pot observar envermelliment, sagnat o inflamació d'aquestes plaques, que poden arribar a provocar dolor o dificultat en menjar, beure o empassar, i incloc a propiciar canvis en el sentit del gust. És per això que poden ser una important font de malestar i incomoditat per a les persones afectades, i afectar de manera significativa el seu benestar i qualitat de vida.

Tot i aquesta simptomatologia, la candidiasi oral no sol provocar complicacions greus, a excepció dels pacients que puguin tenir el sistema immunitari molt feble. En aquests casos cal controlar la possible disseminació del fong a altres parts del cos, per evitar que pugui causar problemes més greus a nivell de la salut general, especialment en casos en què hi hagi patologies prèvies.

 • Mantenir una adequada higiene oral: el raspallat dental almenys dues vegades al dia, l'ús regular de fil dental o raspalls interproximals, i les esbandidas bucals regulars poden ajudar a prevenir el creixement excessiu de fongs i bacteris a la boca.

 • Mantenir el bon estat de les pròtesis dentals: treure la dentadura cada nit, mantenir neta i controlar que ajusti de la millor manera possible, evitant possibles irritacions o ferides, és un factor de gran importància per prevenir laparició de la candidiasi i altres lesions orals.

 • Evitar el tabac i l'alcohol: el consum regular i en excés de tabac i alcohol pot afeblir el sistema immunològic, i augmentar amb això el risc d'infeccions, inclosa la candidiasi oral.

 • Mantenir una dieta equilibrada i saludable: una dieta rica en fruites, verdures, grans sencers i proteïnes magres pot ajudar a enfortir el sistema immunològic i reduir, per tant, el risc d'infeccions.

 • Mantenir una bona hidratació: beure suficient aigua pot ajudar a mantenir la boca humida i reduir el risc de xerostomia o sequedat bucal, freqüent com a efecte secundari de determinades medicacions, i un dels factors que pot incrementar el risc d'aparició de la candidiasi oral.

 • Limitar el consum de sucre i aliments refinats: els fongs com la Candida albicans s'alimenten en gran mesura de sucres, per la qual cosa reduir el consum d'aquestes substàncies pot contribuir al control del creixement i la proliferació.

 • Evitar el consum innecessari d'antibiòtics: els antibiòtics poden alterar l'equilibri dels microorganismes presents a la boca i al cos, per la qual cosa és molt important prendre'ls només quan siguin receptats per un professional mèdic en casos en què resulten realment necessaris.

 • Controlar l'ús de corticosteroides inhalats: en el cas de persones que utilitzen corticosteroides inhalats per al tractament del asma o altres insuficiències respiratòries, és important seguir les instruccions del metge i esbandir-se la boca després de cada ús per reduir el risc daparició de la candidiasi oral.

 • Controlar les condicions mèdiques subjacents: és important també mantenir sota control les condicions mèdiques com la diabetis, el VIH/SIDA o qualsevol altra malaltia que pugui afeblir el sistema immunològic, ja que això afavoreix l'aparició de la candidiasi oral.

 • Evitar el contacte directe amb la saliva de persones infectades: en entorns on la candidiasi oral és comuna, és important evitar compartir utensilis, raspalls de dents o altres objectes que puguin estar en contacte directe amb la saliva de les persones infectades.

 • Acudir a revisions bucodentals periòdiques: programar revisions regulars amb l'odontòleg pot ajudar a detectar qualsevol signe primerenc de candidiasi oral o altres afeccions bucals, i assegurar que puguem rebre el tractament adequat com més aviat millor.

Tot i que la prevenció és fonamental, en aquells casos en què s'observin lesions com les descrites anteriorment, l'opció més encertada i recomanada és contactar amb l'odontòleg per poder fer un diagnòstic correcte i començar com més aviat millor amb el tractament d'aquestes afeccions.

El principal objectiu del tractament és impedir la propagació del fong, remetre la infecció i donar instruccions per abordar possibles recurrències. La primera actuació i més important serà conèixer la causa de la present infecció per poder eliminar-la, i posteriorment procedir al subministrament d'antifúngics tòpics o orals per aconseguir-ho.

Però com sempre recordem des de Lura Care, mantenir una òptima higiene oral i uns hàbits de vida saludables són les millors recomanacions que podem seguir de manera preventiva si volem preservar la nostra salut bucodental i poder gaudir amb això d'una bona qualitat de vida.

caCatalà