Contribueix la periodontitis al desenvolupament del glaucoma?

Periodontitis y glaucoma

Al llarg dels darrers anys s'han produït importants avenços a nivell de les evidències científiques que indiquen que la periodontitis o malaltia de les genives, consistent en la inflamació i infecció dels lligaments i ossos que serveixen de suport a les dents, comparteix mecanismes patogènics amb altres condicions sistèmiques, afectant l'estat i el funcionament de l'organisme en múltiples aspectes.

En articles anteriors hem pogut veure com els trastorns de la salut de la boca i dents té relació amb múltiples patologies, poden afavorir l'aparició i desenvolupament de síndromes geriàtriques, afectar el tractament de la hipertensió, o fins i tot afavorir el desenvolupament de demències com la malaltia d'Alzheimer, entre altres afeccions.

En línia amb aquestes investigacions, s'han publicat diversos estudis que apunten a la relació entre la periodontitis i el glaucoma, un conjunt de malalties que poden malmetre el nervi òptic i que constitueixen la principal causa de ceguesa entre les persones més grans de 60 anys.

El glaucoma és una neuropatia òptica progressiva i crònica, causada per un mal funcionament de l'angle de drenatge de l'humor aquós de l'ull, el líquid present entre les cambres anterior i posterior del globus ocular i que serveix per nodrir i oxigenar les estructures sense aportació de sang, com ara el cristal·lí i l'iris.

L'ull produeix humor aquós constantment, que flueix i s'ha de drenar en la mateixa quantitat que es genera a través d'una àrea anomenada angle de drenatge. Quan aquest drenatge no es duu a terme adequadament, la pressió interior de l'ull augmenta i pot ocasionar danys al nervi òptic.

Si bé la simptomatologia del glaucoma és variada, els símptomes més comuns entre la gent gran són les molèsties i envermelliment dels ulls, la disminució de l'agudesa visual, les cefalees, la visió borrosa, la percepció de brillantors, punts lluminosos, centelleigs o halos en la visió, o l'aparició aleatòria de punts cecs al camp de visió.

Però, existeix relació entre la salut bucodental i l'aparició del glaucoma? Un estudi pilot desenvolupat a la SUNY Downstate Health Sciences University va constatar que els pacients amb glaucoma d'angle obert, el tipus més comú i caracteritzat per la seva evolució gradual, tenen menys dents i una major quantitat d'estreptococs a la cavitat bucal. En la mateixa línia, un altre treball desenvolupat en col·laboració per investigadors de diverses universitats va associar la pèrdua dental i el diagnòstic de malaltia periodontal amb més risc de glaucoma d'angle obert.

Més recentment, i basant-se en la identificació de nous mediadors inflamatoris implicats en afeccions mèdiques cròniques associades amb la periodontitis, un nou estudi publicat al Cureus Journal of Medical Science estableix la possibilitat que les malalties periodontals poden ser un factor de risc addicional en el desenvolupament de malalties oculars com la uveïtis, la retinopatia diabètica, la degeneració macular relacionada amb l'edat o el glaucoma.

De nou, les evidències científiques confirmen que la salut bucodental té relació amb molts altres trastorns a nivell sistèmic, per la qual cosa pot afectar l'estat general de salut. I això adquireix una especialment en el cas de la gent gran, en les que ens trobem molt habitualment amb un major nombre de pluripatologies i un augment de la cronicitat.

Les malalties oculars com el glaucoma poden suposar un important impacte en la salut de qualsevol persona, i una causa de situacions de dependència en els casos en què es produeixi una pèrdua important de visió. Però en el cas de les persones en situacions prèvies de dependència i/o amb problemes de mobilitat, les conseqüències poden ser encara més greus, ja que poden propiciar un deteriorament més gran de l'autonomia o fins i tot la seva pèrdua total.

Per aquest motiu, i donada la elevada prevalença de la periodontitis entre la gent gran que viuen en residències, des de Lura Care volem conscienciar sobre la necessitat de dur a terme revisions odontològiques periòdiques i de fomentar els hàbits d'higiene bucodental entre els residents, per prevenir l'aparició o l'agreujament d'altres patologies ja existents, i de preservar no només la salut, sinó també la qualitat de vida dels residents.

caCatalà