La salut bucodental davant la malaltia d'Alzheimer

Salud bucodental y enfermedad de Alzheimer

La malaltia d'Alzheimer és una patologia que la Organització Mundial de la Salut (OMS) considera com la nova epidèmia del segle XXI. Les estimacions indiquen que afecta més de 55 milions de persones a nivell mundial, i les projeccions apunten que la xifra podria elevar-se fins als 139 milions de persones afectades el 2050 si no es produeix un canvi substancial en la tendència de creixement.

El Alzheimer suposa al voltant del 70% de tots els casos de demència, per la qual cosa s'erigeix com a principal causa, i per tant com una de les principals malalties generadores de situacions de gran dependència entre la gent gran. I com hem vist en el cas d'altres patologies, una adequada salut bucodental es posiciona com una mesura de prevenció per contribuir a la salut general de les persones, i en concret davant del desenvolupament daquesta malaltia.

Segons dades de la Confederació Espanyola d'Alzheimer (CEAFA), a Espanya hi ha aproximadament 1,2 milions de persones afectades, encara que es considera que en realitat afecta prop de 5 milions de persones. Això és perquè té un important impacte no només entre les persones que pateixen la malaltia, sinó en les seves famílies i en les persones cuidadores que les atenen.

Si bé les causes etiològiques de Alzheimer no es coneixen amb exactitud, en els darrers anys han aparegut diverses evidències que apunten a la relació entre les malalties de les genives i el desenvolupament de la demència.

Diverses investigacions han apuntat que la inflamació crònica originada a nivell del sistema immunològic per combatre la periodontitis, podria induir processos neuroinflamatoris que causen canvis en el sistema nerviós, afavorint una major propensió a la degeneració neuronal.

Hem de tenir present a més que la relació entre la periodontitis i el Alzheimer és bidireccional. El deteriorament cognitiu progressiu associat a les demències afecta aspectes com la memòria, la planificació de tasques o l'ús d'objectes quotidians, cosa que dificulta enormement poder mantenir uns hàbits d'higiene oral adequats, i pot repercutir de manera negativa en el desenvolupament de la malaltia.

A més dels evidents problemes a nivell de prevenció i hàbits higiènics, hi ha un altre aspecte que no podem obviar, i és el de la dificultat d'accés de les persones amb demència als serveis de l'odontòleg, que impedeix que milers puguin disposar de l'atenció que necessiten.

La nostra experiència en Lura Care, com a única companyia exclusivament dedicada als serveis de salut bucodental a residències i centres de dia, ens permet conèixer de primera mà les enormes dificultats que suposa desplaçar una persona amb demència fins a la consulta d'un odontòleg.

A més, tenim coneixement de situacions en què molts professionals de l'odontologia rebutgen atendre aquests pacients, a causa de la complexitat que suposen per les situacions d'ansietat o per la incomprensió i la resistència dels pacients als tractaments.

La major longevitat comportarà un increment de les demències, i per tant de les situacions de dependència al nostre país. I el sistema de salut públic no disposa de prou recursos per atendre les necessitats en salut bucodental de totes aquestes persones, ni ara ni en el futur.

Per això, a Lura Care estem compromesos a ser part de la solució a aquest fenomenal repte sanitari i social. I ho fem desenvolupant un model innovador que proporciona atenció bucodental a nivell residencial, amb totes les garanties sanitàries i adaptat a les capacitats físiques, mentals i emocionals dels pacients.

Perquè hi ha milers de persones grans dependents desateses que veuen condicionades la salut i el benestar. I creiem fermament que mereixen solucions adaptades que garanteixin el seu dret a millorar la seva qualitat de vida, siguin on siguin i sigui quina sigui la seva condició.

caCatalà