Alteracions comunes de la salut bucodental a la tercera edat

A mesura que ens fem grans, el procés d'envelliment comporta tota una sèrie de canvis, tant a nivell anatòmic com fisiològic, que poden afectar les nostres capacitats i el funcionament normal del cos. I la nostra boca i dents no en són una excepció.

De fet, l‟edat incrementa les probabilitats d‟aparició de trastorns bucodentals. Resulta freqüent entre les persones de la tercera edat trobar-nos amb trastorns com càries, gingivitis, malaltia periodontal, xerostomia (boca seca) o pèrdua dentària, així com problemes d'oclusió per osteoartritis o artrosi de l'articulació temporomandibular.

Aquestes afectacions produeixen molèsties, dolor i dificultats per mastegar, cosa que comporta problemes tant a nivell d'alimentació com de descans i qualitat de vida de les persones que les pateixen.

Un dels canvis habituals és l'engruiximent del periodont, que es retreu i provoca una exposició més gran de la superfície dental, cosa que comporta el característic allargament de les dents habitual en la gent gran.

Això és degut a una pèrdua d'inserció connectiva, tant deguda a traumes mecànics derivats del raspallat, com per iatrogènia, és a dir, deguda a raspats repetitius oa restauracions defectuoses. En tot cas, la major exposició de les dents facilita que la placa bacteriana s'adhereixi amb més facilitat, i afavoreix l'aparició de càries, gingivitis o periodontitis.

Resulta també comú l'aparició de pigmentacions o lesions a la mucosa oral, i que poden presentar-se en llocs com les genives, els llavis, la llengua, el terra de la boca o els galtes. Cal fer un seguiment d'aquestes pigmentacions, lesions o traumes per descartar patologies com el càncer oral, especialment si hi ha historial de consum habitual de tabac o alcohol.

La xerostomia o sequedat bucal és una altra alteració habitual entre la gent gran, que pot contribuir a l'aparició de trastorns com la disfàgia o dificultat per empassar. I alhora, la menor producció de saliva pot originar un desequilibri en la presència de microorganismes i afavorir l'aparició de malalties com les càries o les malalties de les genives, a més de propiciar la halitosi o mal alè.

En aquest mateix sentit, cal considerar les alteracions dels teixits de les dents associades a l'edat. D'una banda, ens hem de referir a la dentina, la capa per sota de l'esmalt i que envolta la part interna de les dents, anomenada polpa dentària.

La producció continuada de dentina escleròtica, amb una menor quantitat de túbuls, però amb una major densitat entre ells, propicia una disminució de la mida de la cambra pulpar; és a dir, lespai que es troba a linterior de la dent. D'altra banda, també s'hi observa una disminució dels canals radiculars, els vasos sanguinis i les fibres periodontals.

Aquestes alteracions provoquen que la resposta polpar davant de factors d'agressió de la dent es vegi disminuïda, cosa que comporta que els tractaments endodòntics, aquells que es duen a terme a l'interior de la dent, es vegin restringits amb l'edat.

En relació amb la dentina, és destacable també l'habitual color groguenc i l'enfosquiment de les peces dentals que es produeix amb l'edat, a causa dels canvis en el gruix i la composició. I és freqüent trobar-nos amb canvis de la textura, que es torna rugosa, cosa que afavoreix l'aparició de taques a l'esmalt produïdes per l'adhesió de pigments.

Finalment, cal esmentar que les peces dentals pateixen un desgast fisiològic natural associat a l'edat, a causa de factors com abrasions i erosions produïdes per l'activitat masticatòria, així com desgasts mecànics i químics d'índole diversa. Com veiem, les alteracions de l'estructura i la salut de la boca i dents degut a l'envelliment són molt diversos.

És per tot això que des de Lura Care recomanem dur a terme revisions periòdiques amb el nostre odontòleg de referència, la prevenció mitjançant uns hàbits d'higiene bucodental adequats i regulars, i els tractaments reparadors o protètics segons les necessitats del pacient, ja que tots són elements clau per poder seguir gaudint d'una adequada salut bucodental que ens permeti gaudir d´una òptima alimentació i qualitat de vida durant molts anys.

caCatalà