La necessària innovació davant del repte de la dependència

L'envelliment de la població és un dels grans reptes que afrontem com a societat. L'increment de l'esperança de vida a Espanya comporta una demanda creixent de serveis d'atenció social i sanitària, que puguin atendre les necessitats de la gent gran a fi de poder garantir la seva salut, benestar i qualitat de vida, i molt especialment entre les persones que viuen en residències.

Diverses investigacions indiquen que més del 90% de les prop de 400.000 persones que viuen a residències presenten graus de complexitat i dependència elevats, tant dependència severa (grau II) com gran dependència (grau III). I, així mateix, conclouen que a nivell general aquestes persones pateixen més malalties tant d'índole orgànica com la diabetis, la insuficiència cardíaca o la insuficiència renal crònica, com a mentals, entre les que són habituals la depressió o les psicosi atípiques.

La demència i el deteriorament cognitiu mereixen una atenció especial. Les estimacions indiquen que el percentatge de pacients institucionalitzats que pateixen algun tipus de demència és deu vegades superior al de les persones grans no institucionalitzades, per la qual cosa és una de les malalties amb més prevalença en l'àmbit residencial geriàtric.

L'envelliment gradual de la població comportarà un major nombre de pluripatologies i un augment de la cronicitat. Les projeccions demogràfiques apunten que el 2050 al voltant del 35% de la població serà més gran de 65 anys, per això, si considerem que actualment entre el 70 i el 80% del pressupost anual sanitari es destina a l'atenció de la gent gran, ens trobem sens dubte davant un fenomenal repte assistencial.

Des de Lura Care hem alertat de forma recurrent sobre la relació entre una mala salut bucodental i el desenvolupament de múltiples patologies, com poden ser el càncer oral, la hipertensió, les cardiopaties, les malalties renals o fins i tot la malaltia d'Alzheimer. La salut bucodental és per tant un aspecte fonamental que cal tenir en compte a l'hora de planificar un model sanitari que doni resposta a les necessitats assistencials urgents de les persones que viuen en residències.

Tot i això, l'odontologia adaptada a col·lectius d'especial sensibilitat presenta al nostre país una alarmant i endèmica escassetat de solucions i recursos. Les administracions han obviat històricament els serveis odontològics en la planificació del model sanitari, i cal preguntar-se el perquè d'aquesta escassa atenció si atenem a l'enorme incidència que els trastorns bucodentals poden tenir sobre la salut general de la gent gran.

I passa el mateix amb altres prestacions com l'òptica o l'audiologia, que resulten inaccessibles per a milers de persones que a causa de la seva situació de dependència o problemes de mobilitat no poden acudir a un centre especialitzat per rebre l'atenció que necessiten. I això pot afectar de manera determinant tant la seva autonomia com les seves relacions socials i amb l'entorn que les envolta.

La limitació de recursos per part de les administracions és un obstacle important per poder cobrir totes les necessitats assistencials d'una població més gran cada cop més àmplia i amb una esperança de vida en creixement. Però des de Lura Care reivindiquem que les iniciatives privades tenim molt a dir i aportar.

Ho fem a través de l'experiència i la sensibilitat de professionals especialment formats per poder tractar persones dependents, ja siguin demències o qualsevol altra condició especial. Condicions que sovint propicien que professionals menys capacitats els derivin cap a altres especialitats mèdiques, o optin per tractaments d'últim recurs com les extraccions dentals quan hi ha alternatives conservadores.

Impulsem la innovació, donant resposta a problemes com ara les limitacions de mobilitat en els casos de dependència, mitjançant la prestació d'assistència a les residències, centres de dia i domicilis particulars. Cosa que resulta perfectament viable, com demostren els més de 100.000 pacients atesos als més de 1.000 centres que ens han brindat la seva confiança.

I aportem a través del compromís de treballar motivats per una voluntat genuïna de millorar la qualitat de vida dels nostres grans. Hem realitzat milers de revisions bucodentals gratuïtes i sense compromís, i milers de tractaments adaptats a les possibilitats econòmiques de persones amb escassos recursos. Perquè creiem que la salut no pot ser una qüestió que es regeixi exclusivament per criteris de negoci.

Hem de per tant posar en valor les alternatives que les iniciatives privades com Lura Care i tantes altres companyies innovadores podem aportar, amb l'objectiu d'arribar-hi on els serveis públics no poden. La salut i el futur dels nostres majors, i el model de societat que vulguem construir entre tots, en depenen.

Article de Sergi Comas, cofundador i CEO de Lura Care

caCatalà