Tots hem patit mai la desagradable sensació de tenir la boca seca. La sensació subjectiva de sequedat bucal s'anomena xerostomia, i es caracteritza per una disminució en la producció de saliva provocada per una alteració en el funcionament de les glàndules salivals.
Els símptomes generals d'aquest trastorn són la sequedat labial i de la mucosa, que de vegades pot presentar atròfia i hipersensibilitat, així com altres conseqüències com ara la formació de fissures en la llengua o descamació dels teixits.
S'estima que la xerostomia afecta de forma habitual entre el 20 i el 30% de la població, i es pot presentar associada a estats emocionals alterats deguts a nerviosisme, preocupació, estrès o temor. No obstant això, la seva freqüència augmenta de forma significativa a partir dels 50 anys, sent la seva prevalença més gran entre les dones i els pacients polimedicats.
En relació amb aquest darrer aspecte, s'estima que hi ha més de 500 fàrmacs d'ús comú que poden afavorir l'aparició de sequedat bucal, entre els quals podem esmentar antidepressius, antipsicòtics, diürètics, antihipertensius, antiparkinsonians, ansiolítics, sedants, anticonvulsionants o broncodilatadors.
Tot i que es pugui tractar d'un problema puntual, la xerostomia perllongada pot provocar, a més d'una evident incomoditat, problemes de salut importants i alhora pot servir com a signe d'alerta de la presència de determinades malalties. Entre elles cal esmentar la diabetis, el síndrome de Sjögren (un trastorn autoimmune pel qual es destrueixen les glàndules que produeixen les llàgrimes i la saliva), o el síndrome d'immunodeficiència adquirida (VIH).
El dèficit de lubricació que es produeix per la disminució de la producció de saliva de forma prolongada pot propiciar l'aparició de trastorns com la disfàgia o dificultat per empassar, que tractem en un article anterior, la disfonia o dificultat en la parla, o la disgèusia, que produeix el deteriorament o l'alteració del sentit del gust.
A més del seu paper fonamental en la nutrició, la saliva exerceix una important tasca de protecció en la conservació de la higiene de la boca ia la regulació de la presència de bacteris. Si no es produeix una quantitat suficient de saliva, es pot originar un desequilibri en la presència de microorganismes que poden comportar l'aparició de malalties com les càries o la periodontitis, a més de propiciar la halitosi o mal alè.
El tractament de la xerostomia no és senzill, per això s'ha d'abordar de manera global per aconseguir millorar l'estat dels pacients i prendre les mesures de prevenció adequades. En primer lloc, és fonamental mantenir una òptima higiene bucodental i unes cures adequades de les pròtesis.
Com a mesures per assolir aquest objectiu podem esmentar l'eliminació de la placa mitjançant el raspallat i l'ús de fil dental, l'ús de pastes, col·lutoris o gels antimicrobians sense alcohol per combatre la presència de bacteris, i l'aplicació de fluor per evitar la desmineralització de les dents.
A més dels que hem esmentat, hi ha altres aspectes que cal tenir en compte per evitar la sequedat bucal. Entre ells podem destacar l'evitació de l'alimentació tova o triturada en la mesura que sigui possible, la ingesta suficient d'aigua per estimular la producció de saliva, o la minimització en l'ús d'adhesius protètics, ja que poden afavorir la fixació de fongs a les pròtesis.
En casos especialment complexos, que solem trobar de forma predominant en pacients sense dents d'edats avançades, una altra mesura que podem adoptar és l'humitejament artificial dels llavis mitjançant l'aplicació de glicerina, infusions o llimona.
Donada la multiplicitat de factors que poden propiciar la xerostomia i la complexitat en el seu abordatge, des de Lura Care recomanem, a més de mantenir sempre una correcta hidratació i uns bons hàbits d'higiene bucodental i de cura de les pròtesis, acudir a revisions periòdiques amb el nostre odontòleg de referència davant de la presència d'una sequedat bucal perllongada. Aquestes són sens dubte les millors mesures de prevenció per assegurar que en podem abordar el tractament de forma òptima.
Article de Esther Colom, odontòloga de Lura Care