Recessió gingival: quan les genives es baten en retirada

La recessió gingival es defineix com el procés de retracció de les genives, tant localitzat com a nivell general, cosa que ocasiona que quedin al descobert parts de la dent que anteriorment es trobaven ocultes, i que consegüentment siguin vulnerables als factors externs. Si bé entre les causes podem trobar tant factors de predisposició com desencadenants, es considera que és una afecció multifactorial, en què concorren múltiples aspectes.

Hem de tenir present que aquesta retracció de les genives és un fenomen comú i gradual associat a l'edat, ja que és molt més freqüent a partir dels 50 anys, i en què amb molta probabilitat incideixen l'efecte acumulatiu d'altres patologies petites i els traumatismes menors que s'han anat produint al llarg de la vida.

Entre els factors etiològics podem esmentar aspectes com la mala alineació de les dents, els ajustaments incorrectes de les pròtesis, les lesions inflamatòries induïdes per placa bacteriana o malaltia de les genives, o fins i tot traumatismes propiciats per un raspallat incorrecte o agressiu.

Cal assenyalar també que en el cas de la gent gran juga un paper important la xerostomia o sequedat bucal. Aquest descens en la producció de saliva, que sovint va associada a l'ús de determinats fàrmacs, propicia un descens en la protecció natural de la boca i les dents.

La retracció de les genives pot ser un desencadenant de diversos problemes per als pacients afectats, entre els quals podem esmentar la hipersensibilitat dental, les càries radiculars que afecten l'arrel de la dent, i diverses alteracions a nivell estètic que poden afavorir el retraïment social per la vergonya i incomoditat en somriure o comunicar-se.

L'èxit del tractament de la recessió gingival dependrà de forma directa d'establir un diagnòstic exacte de les causes. És fonamental identificar els factors de risc responsables, i separar els que poden ser modificats daquells que no resulta possible. Aquest és un aspecte de gran rellevància, ja que els factors no modificables poden suposar una contraindicació per a certs tractaments.

Per exemple, el tabaquisme, la inadequada higiene oral, o el ús inapropiat d'elements a la geniva com els escuradents, són factors modificables sobre els quals es pot treballar reeducant la conducta del pacient i fomentant uns adequats hàbits de salut bucodental.

Per contra, altres factors com la malposició severa de les dents, o la pèrdua d'os interproximal que els envolta, poden requerir altres intervencions prèvies al propi abordatge de la recessió. Entre aquests podem esmentar el tractament ortodòncic per corregir la posició de les dents, o els procediments de regeneració òssia per dotar l'os maxil·lar del volum adequat.

Pel que fa al tractament de la recessió gingival en si, l'abordatge principal són diversos procediments quirúrgics orientats a la reconstrucció del teixit, que solen presentar una taxa d'èxit més gran quan no s'ha produït una pèrdua d'os interproximal, o bé aquesta ha estat corregida.

La cirurgia periodontal en aquests pacients té com a finalitat cobrir les superfícies denudades de les arrels de les dents, i corregir els defectes mucogingivals millorant la qualitat dels teixits tous al voltant de les dents. Els procediments poden ser variats, i entre els més habituals podem esmentar els autoempelts de teixits tous lliures del paladar, els autoempelts pediculats o penjalls rotacionals o coronals, o les tècniques basades en la regeneració tissular guiada (RTG) o la utilització de proteïnes bioactives.

La detecció precoç és fonamental per al bon pronòstic, per la qual cosa hem d'estar atents a signes com el allargament de les dents, la inflamació i sagnat de les genives, les molèsties o dolor en mastegar, o la halitosi o mal alè, per citar-ne alguns dels més habituals.

I com sempre recordem des de Lura Care, és important que duem a terme un seguiment de la nostra salut bucodental mitjançant revisions periòdiques amb el nostre odontòleg, i desenvolupem i mantinguem uns hàbits dhigiene oral òptims que contribueixin a preservar tant la bona salut de la nostra boca i dents, com el nostre estat de salut general.

caCatalà