En aquest article expliquem les possibles molèsties que poden sorgir després de la col·locació de les noves dentadures, i oferim alguns consells per a una bona adaptació a les pròtesis dentals.
Les pròtesis dentals són dispositius mèdics destinats a restaurar o millorar determinades funcions que s'han perdut com a conseqüència de l'edentulisme o la pèrdua de peces dentals. Entre elles, podem destacar el restabliment o la millora d'una adequada funció en la trituració d'aliments, la millora en la parla deguda a la restitució de la capacitat d'articular fonemes, o el fet de contribueixen a tornar a la cara un aspecte més natural i juvenil.
Totes aquestes millores tenen un innegable impacte positiu. D'una banda, a la salut, ja que les pròtesis permeten mantenir una alimentació normalitzada i evitar la necessitat de dietes triturades. I, per altra banda, quant a la millora de l'estat d'ànim, ja que l'absència de dents pot afavorir el retraïment social a causa dels sentiments de vergonya per les dificultats a la parla o per haver de mostrar el propi somriure.
No obstant això, hem de tenir present que hi ha un període d'adaptació en què es poden produir molèsties o sensació d'incomoditat. Per molt ben fabricades que estiguin, les pròtesis representen un cos estrany per a la boca, per la qual cosa es triga un temps a assimilar-les, és a dir, a deixar de notar-les. Per tant, és possible que durant els primers dies se'n presentin algunes molèsties transitòries i que remeten amb el pas dels dies.
Molèsties freqüents en pacients amb pròtesis
Un dels canvis més freqüents és el increment de la producció de saliva pel denominat 'efecte caramel', pel fet que el nostre cervell pensa que la pròtesi és un cos estrany que ha d'expulsar.
A més, es poden presentar alteracions en el sentit del gust, especialment en el cas de les pròtesis superiors que recobreixen el paladar, ja que això altera la capacitat del nostre cervell per 'entendre' els sabors.
És freqüent també patir certes molèsties a la parla, com a conseqüència que la llengua, els llavis i les galtes han d'aprendre a articular paraules amb les noves dents, i això requereix un període d'adaptació.
De vegades alguns pacients poden tenir també sensació de nàusees, a causa del contacte de la llengua amb les noves parts de la pròtesi, però és important entendre que es tracta d'una condició passatgera.
I és possible que es produeixin determinades sensacions de dolor durant els primers dies. Les pròtesis només s'assenten a les genives mitjançant l'ús fins que troben la seva posició definitiva, un procés durant el qual poden aparèixer punts de dolor que requereixen certs retocs després de la col·locació.
Un cop finalitzada la fase de visites posteriors a la col·locació, a Lura Care recomanem als nostres pacients realitzar controls generals de les pròtesis cada sis mesos. En ells, duem a terme el seguiment del procés d'adaptació i valorem la necessitat de fer sobrepasses per adaptar les pròtesis al canvi lent i progressiu de la boca.
La importància d'una alimentació adequada
A més dels propis ajustaments de les pròtesis dentals, per a una òptima adaptació és fonamental seguir una dieta adequada. A Lura Care recomanem als nostres pacients que durant els dos o tres primers dies en segueixin una dieta lleugera amb aliments líquids i semilíquids, com brou, batuts o purés.
Al llarg dels dies següents, fins al sisè o setè dia, es pot passar a una dieta amb aliments tous, com la carn picada o les verdures bullides. Després d'aquest període, ja se'n pot seguir una dieta normal i completa.
I no volem deixar d'esmentar la importància que té una alimentació sana i equilibrada per preservar tant la salut general com la de la nostra boca i dents. La base de la dieta haurien de ser les proteïnes que trobem en aliments com la carn, el peix o els ous; les vitamines que podem obtenir de fruites i verdures fresques, i els minerals presents als lactis com la llet, el formatge i els iogurts.
El rol fonamental del suport
Durant el procés d'adaptació a les pròtesis dentals, especialment en persones grans o dependents, el suport dels familiars i cuidadors resulta fonamental. Les persones grans solen afrontar reptes addicionals, com ara la necessitat de supervisió constant per garantir que segueixin les recomanacions alimentàries i assisteixin a les revisions necessàries.
A més, el cura de persones grans implica brindar un acompanyament emocional que els permeti afrontar amb més confiança aquest període de canvi. Aquest suport no només facilita la integració de les pròtesis en el seu dia a dia, sinó que també en reforça el benestar general, millorant tant la qualitat de vida com l'estat anímic.
Des de Lura Care recomanem seguir aquesta sèrie de senzills consells per a una bona adaptació a les pròtesis dentals, que contribuiran en gran mesura a facilitar que es pugui gaudir de les noves dentadures com més aviat millor, i fer-ho a més durant molt de temps.