Les xifres indiquen que la salut bucodental és un dels grans reptes de salut pública a tot Europa, i encara ho serà més si atenem a l'envelliment de la població ia l'increment de la longevitat. L'única via per afrontar-ho és apostar per models assistencials innovadors que donin resposta a necessitats que els sistemes de salut públics no poden atendre.
La salut bucodental fa molt de temps oblidada a l'agenda sanitària mundial, i es perfila com un dels grans reptes de present i de futur per als sistemes sanitaris a nivell internacional. Així ho constata el “Global oral health status report: towards universal health coverage for oral health by 2030” publicat per la Organització Mundial de la Salut (OMS), que abasta 53 països d'Europa i Àsia Central.
Aquest ambiciós estudi conclou que les malalties bucodentals es troben entre les malalties no transmissibles més comunes a tot el món, afectant prop de 3.500 milions de persones.
L'estudi alerta a més sobre el fet que les malalties bucodentals, encara que en gran mesura prevenibles, suposen una important càrrega per a la salut mundial. I a més assenyala que afecten les persones al llarg de tota la vida, causant símptomes físics, limitacions funcionals i efectes perjudicials en el benestar emocional, mental i social.
Panorama de la salut oral a Europa
Les xifres indiquen que a la Regió Europea hi viuen 466 milions de persones afectades per trastorns orals, i que més de la meitat de les persones adultes van patir una malaltia bucodental important el 2019, la prevalença més alta a nivell mundial. En el període comprès entre 1990 i 2019, en aquesta regió el nombre de casos de les principals malalties bucodentals va créixer en més de 42 milions, un augment del 10%.
En concret, la Regió Europea va registrar la major prevalença de càries dental permanent a nivell mundial, afectant el 33,6% de la població, cosa que es tradueix en gairebé 335 milions de casos el 2019. A més, presentava la segona major proporció de casos d'edentulisme, amb un 25,2% que suposen 88 milions de persones de 20 anys o més.
Cal assenyalar també el increment del 16,1% a la prevalença de la malaltia periodontal greu durant aquest període. Atès que aquesta patologia arriba al punt àlgid al voltant dels 55 anys i es manté elevada fins a la vellesa, es preveu un augment de la càrrega de la malaltia associada a l'envelliment de la població.
L'informe també detalla que es van notificar prop de 70.000 nous casos de càncer oral, cosa que representa el 18,5% del total mundial, amb més de 26.500 morts atribuïbles a aquest tipus de càncer l'any 2020.
El repte: la necessitat d‟estratègia i recursos
Sens dubte, a la llum de les dades, la salut bucodental s'erigeix com un dels grans reptes de salut pública a tot Europa. I si atenem al acusat envelliment de la població ia lincrement de la longevitat, afrontem un futur en què les necessitats en l'àmbit de la salut oral seran molt més grans.
Les conclusions de l'informe de l'OMS subratllen la necessitat crítica d'estratègies integrals per millorar la salut bucodental entre els adults grans a Europa, abordant tant les mesures preventives com laccés a latenció sanitària.
Per això, un dels aspectes clau és aconseguir garantir el personal i el finançament suficients dedicats a la salut bucodental als ministeris de sanitat o altres agències sanitàries nacionals, integrant-la en les estratègies i iniciatives sobre malalties no transmissibles i en la cobertura sanitària universal.
La OMS considera per tant necessari incorporar els serveis de salut bucodental a l'atenció primària a tots els nivells. I això no serà possible sense desenvolupar nous models que incloguin tant professionals de la salut bucodental com altres treballadors d'atenció primària per satisfer eficaçment les necessitats de la població.
El problema: la manca de recursos assistencials
El principal problema comú que afronten els serveis de salut públics a Europa és la escassetat de recursos humans, materials i de finançament per donar resposta a aquestes creixents necessitats. Però no és només una qüestió de mitjans, sinó de visió i de compromís social, especialment amb col·lectius vulnerables com el de les persones dependents.
Encara avui se'n produeix una exclusió alarmant de col·lectius que no disposen de l'atenció odontològica que mereixen per poder gaudir del dret a alimentar-se amb normalitat oa somriure sense avergonyir-se'n. Parlem de milions de persones grans i persones amb diversitat funcional que per la seva situació no poden accedir a les prestacions de salut oral que necessiten.
A més, a nivell continental més de la meitat de la despesa total en atenció bucodental procedeix de pagaments directes del pacient, de manera que el principal motiu pel qual els ciutadans europeus renuncien a aquestes cures són les raons econòmiques.
Davant la insuficiència manifesta de mitjans, la col·laboració publicoprivada s'erigeix com a única via per a una atenció sostenible a la dependència, i la manera com puguem garantir l'accés a l'atenció sanitària necessària per a milions de persones en risc de quedar completament desateses.
La solució: impulsar nous models innovadors
A Lura Care ja fa una dècada que demostrem que l'odontologia domiciliària és perfectament viable. Hem consolidat un model de serveis d'odontologia mòbil d'eficàcia contrastada, que iniciem a Espanya i que hem exportat amb èxit també a altres països com Itàlia i el Regne Unit.
Avui dia som la companyia líder a Europa, on hem atès més de 120.000 persones gràcies a la confiança que ens brinden les més de 1.000 residències i centres de dia amb què col·laborem.
Ho hem aconseguit desenvolupant un model basat en les prestacions adaptades a les necessitats específiques d'aquests col·lectius, duent a terme milers de revisions bucodentals gratuïtes cada any, i impulsant les activitats formatives en l'àmbit de la prevenció, adreçades tant als residents com al personal dels centres.
I també hem assumit el compromís d'oferir preus ajustats i opcions de finançament flexible, per tal que cap persona es quedi sense l'atenció que necessita per motius econòmics, i de reinvertir part dels nostres ingressos als centres per contribuir a la millora dels seus serveis.
Però encara queda molt camí per recórrer, per la qual cosa a Lura Care seguirem treballant sense descans fins aconseguir el nostre gran objectiu: que el dret universal a un somriure sa sigui una realitat per a totes les persones, siguin on siguin i sigui quina sigui la seva condició.