Causes de la pèrdua auditiva a la tercera edat

La pèrdua auditiva pot suposar un important condicionant de la relació que mantinguem amb el nostre entorn i les nostres relacions socials. De la mateixa manera que passa amb els problemes de visió, el deteriorament de la nostra capacitat de sentir afavoreix el retraïment social i pot suposar un menyscapte de la nostra autonomia, cosa que alhora pot afectar l'estat d'ànim i afavorir els quadres depressius.

Segons dades de la Organització Mundial de la Salut (OMS), s'estima que aproximadament el 5% de la població mundial pateix discapacitat auditiva incapacitant. És a dir, que la pèrdua d'audició té un impacte significatiu a la vida diària de les persones, ja sigui a causa de les dificultats per comunicar-se, entendre la parla, o participar en activitats quotidianes i socials de diversa índole.

Hem de considerar que la prevalença de la pèrdua auditiva és molt més gran entre les persones de 65 anys o més que entre els grups d'edat més joves. Això és perquè la disminució gradual de la nostra capacitat auditiva és un fenomen comú associat al procés d'envelliment, i que es deu tant a factors orgànics com externs.

Entre els factors dorgànics destaca la presbiacúsia o pèrdua d'audició associada a l'edat, un procés de degeneració sensorial propiciada pel deteriorament de les gradual de les cèl·lules sensorials de l'orella interna, que comporta una reducció de la capacitat auditiva, afectant principalment la percepció de freqüències altes.

Determinades malalties cròniques com la diabetis, la hipertensió i les malalties cardiovasculars poden ser així mateix un determinant a nivell orgànic. Aquestes patologies afecten la salut vascular i poden comprometre el subministrament de sang a l'orella interna, contribuint a la degeneració auditiva ia incrementar el risc de pèrdua auditiva a la tercera edat.

Entre els factors externs hi té un paper fonamental l'exposició al soroll al llarg de la vida. L'exposició crònica a sorolls forts, tant en entorns laborals com en activitats recreatives sorolloses, incrementa de manera significativa el risc de desenvolupar pèrdua auditiva en edats avançades.

I no podem deixar d'esmentar l'ús de medicaments ototòxics, caracteritzats per la seva capacitat de causar lesions a l'orella interna, entre els quals podem destacar certs antibiòtics, així com fàrmacs utilitzats en procediments de quimioteràpia i en el tractament de diverses malalties cròniques. Els adults grans solen presentar quadres patològics que els exposen a aquest tipus de medicació, cosa que augmenta el risc d'efectes secundaris auditius.

Sigui quina sigui la causa, la pèrdua auditiva a la tercera edat és un problema significatiu que pot tenir un impacte negatiu en la qualitat de vida de la gent gran, per la qual cosa comprendre les causes subjacents d'aquesta condició és crucial per al desenvolupament d'estratègies de prevenció i tractament efectives.

Un enfocament integral que inclogui la identificació primerenca de la pèrdua auditiva, l'educació sobre les mesures de prevenció i protecció auditiva, i el maneig adequat de malalties cròniques, poden ajudar a mitigar els efectes adversos de la pèrdua auditiva entre la gent gran. I naturalment, els audiòfons i els ajuts auditius poden ser un element crucial per millorar l'audició de les persones afectades.

A Lura Care estem compromesos amb contribuir a la millora de l'audició de la gent gran i persones amb diversitat funcional mitjançant el nostre model de serveis de salut mòbils, tal com fem en l'àmbit de la salut bucodental des de l'inici de les nostres activitats.

Amb aquest objectiu, i gràcies a l'aliança amb ALAIN AFFLELOU, oferim serveis d'audiologia a nivell residencial i domiciliari a totes aquelles persones que, per la seva condició, no es poden desplaçar fins a un centre audiològic per ser ateses.

Si voleu més informació sobre com us podem ajudar a nivell d'atenció en audiologia, així com en l'àmbit de la salut bucodental o òptica, no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres a través del correu [email protected], o bé trucant al telèfon 902 002 216; estarem encantats d'atendre't i solucionar qualsevol dubte.

caCatalà