Podem prevenir el risc de patir càncer oral?

Com vam veure en un article anterior, el càncer oral i orofaringi és un dels 10 càncers de més freqüència al món, i els tumors de la cavitat oral suposen al voltant del 4% del total dels tumors malignes. Però, quins són els principals factors de risc per al desenvolupament d'aquest tipus de patologia i com podem prevenir-ho?

En primer lloc, hem d'entendre què són els factors de risc. Un factor de risc es considera qualsevol aspecte que augmenta la probabilitat de desenvolupar un càncer, per la qual cosa, si bé influeixen en el desenvolupament, no solen ser-ne causa directa.

Les causes que poden afavorir l‟aparició d‟un càncer són molt diverses, però podem diferenciar entre factors com l'edat o el gènere, sobre els que no podem influir, i les associades als nostres hàbits i estil de vida, que sí que podem modificar per dur a terme un abordatge preventiu.

En relació amb els nostres hàbits i estil de vida, els principals factors que influeixen en la probabilitat de desenvolupar un càncer oral i orofaringi són el consum de tabac i alcohol. Segons la American Cancer Society entorn del 85% dels casos de càncer de cap i coll estan directament relacionats amb el consum de tabac, per la qual cosa se situa com el principal factor de risc.

El tabaquisme incrementa la probabilitat de patir càncer a la cavitat oral, faringe, laringe i esòfag, a més d'afavorir l'aparició d'altres alteracions com la gingivitis, la destrucció de la cavitat òssia al voltant de les dents i pèrdua de les dents.

El segon factor de risc és el consum d'alcohol. La investigació epidemiològica indica que el 90% dels casos de càncer oral es deuen al consum combinat d'alcohol i tabac, i que al voltant del 70% dels pacients són grans consumidors dalcohol.

La higiene bucal i cura dental tenen també relació amb el càncer, ja que el seu dèficit incrementa la probabilitat de l'aparició d'alteracions tumorals. També cal assenyalar que la irritació continuada produïda per les pròtesis mal ajustades pot suposar un factor de risc, especialment si van associades al consum de tabac i alcohol.

Mantenir una nutrició saludable i equilibrada també és important com a mesura preventiva. Les dietes amb baix contingut en fruites i verdures, així com els dèficits de vitamina A, poden contribuir al desenvolupament del càncer oral.

D'altra banda, podem fer esment d'altres factors més difícilment controlables. La infecció pel virus del papil·loma humà (HPV), que ha experimentat un important auge al llarg dels darrers anys, incrementa el risc de patir càncer orofaringi.

L'edat també hi influeix. Tot i que aquest tipus de tumors tenen una mitjana d'aparició superior als 50 anys, les xifres indiquen que al llarg dels darrers anys s'observa un increment del nombre de casos en pacients amb edats per sota dels 40 anys.

També el gènere és un factor de risc, ja que l'epidemiologia indica que els homes són més propensos que les dones a desenvolupar aquest tipus de tumors. Tot i que tradicionalment ha estat un tipus de càncer majoritàriament masculí, l'augment del tabaquisme entre les dones ha propiciat que les xifres s'hagin anat equiparant.

Tot i la gran varietat de factors que hem vist, per a la prevenció del càncer orofaringi hi ha un element fonamental: les revisions periòdiques amb un odontòleg, com les que a Lura Care duem a terme de forma gratuïta i sense compromís als residents i usuaris dels centres amb què col·laborem.

Els exàmens de la cavitat oral per part d'un professional qualificat permeten detectar a temps aquest tipus d'alteracions, que en moltes ocasions es presenten com a petites úlceres, embalums i ferides de tonalitats vermelloses o blanquinoses que no es deuen a lesions d'origen extern.

Per regla general, podem considerar que quan aquestes alteracions no milloren després d'unes dues setmanes des de la seva aparició, és més que recomanable consultar amb el nostre odontòleg de referència perquè pugui valorar la naturalesa de la lesió i ajudar-nos a canalitzar el seu tractament adequat.

caCatalà