Posem en valor la importància de la salut bucodental al MAD e-Health Cluster

20/06/2024

Aquest matí Sergi Comas, cofundador i CEO de Lura Care, ha tingut el plaer de participar al 20 Demo Day organitzat pel MAD e-Health Cluster, celebrat al Kudos Innovation Campus Les Mercedes de Madrid. Durant l´esdeveniment s´han presentat projectes innovadors en l'àmbit de la salut per part de start-ups, companyies de l'àmbit sanitari, asseguradores, administracions públiques i altres entitats de l'ecosistema emprenedor en general.

En la seva intervenció, Sergi Comas ha tingut l'oportunitat de presentar l'innovador model de serveis de salut mòbils de Lura Care, única companyia exclusivament dedicada a l'atenció domiciliària de persones dependents o amb problemes de mobilitat mitjançant serveis adaptats d'odontologia, audiologia i òptica, i especialment orientats a residències i centres de dia.

L'objectiu és trencar la barrera de la mobilitat per fer accessibles aquests serveis a milers de persones grans i persones amb diversitat funcional, que per la seva condició no es poden desplaçar fins a un centre de salut per rebre l'atenció que necessiten, i per això queden completament desateses.

La nostra participació ens ha permès també posar en context una panoràmica de la situació de la salut bucodental de la gent gran a Espanya. Després més de 100.000 revisions bucodentals realitzades a població geriàtrica per part dels nostres equips, les xifres indiquen que el 91% pateixen problemes bucodentals, que entorn del 40% presenta malaltia periodontal, que més del 6% pateix càries, o que més del 50% necessita ajustament de les pròtesis dentals, amb l'agreujant que en més de la meitat dels casos la darrera revisió amb l'odontòleg es va fer fa més de 5 anys.

Aquestes malalties bucodentals suposen un risc de salut afegit per a moltes persones que presenten quadres de patologies prèvies, a més d'un menyscabament del benestar i la qualitat de vida derivats dels problemes per mantenir una alimentació normalitzada, i del retraïment social que poden afavorir per les dificultats de la parla o per la por de somriure i relacionar-se.

Per aquest motiu, Sergi Comas ha volgut reivindicar la necessitat d'integrar la salut bucodental com a eix imprescindible del model d'atenció a la dependència. Ja sigui a través dels Serveis d'Atenció Domiciliària (SAD) a Espanya o els dels seus homòlegs europeus, la conclusió és que malgrat els diferents sistemes de salut pública el problema és el mateix a tot Europa: les persones dependents que viuen a residències no reben una atenció en salut dental adequada.

I per aquest motiu, ha reclamat a les administracions i responsables polítics la necessitat d'un canvi de mentalitat que aposti per la col·laboració públic-privada com un pilar estratègic per poder atendre totes les persones a qui els serveis públics de salut no poden arribar a causa de la limitació de recursos assistencials.

Des de Lura Care volem felicitar a MAD e-Health Cluster per l'organització d'aquest espai fantàstic d'intercanvi d'experiències i debat, així com a totes les companyies i entitats que han rebut distincions per les seves iniciatives i projectes orientades a millorar la salut i la qualitat de vida de les persones. I molt especialment els emprenedors i start-ups que amb les idees i les propostes d'impacte social estan impulsant una veritable transformació en la manera com atenem i cuidem els qui més ho necessiten.

caCatalà