Per a moltes persones, l?arribada de la primavera té connotacions positives. L'increment de les hores de llum i l'augment de les temperatures propicien ajustaments a nivell metabòlic, entre els quals cal esmentar un increment de la segregació de feromones, oxitocina, dopamina i noradrenalina. I aquests canvis solen veure's reflectits en la denominada eufòria primaveral, caracteritzada per un cert nivell d'hiperactivitat, un nivell d'energia més alt i una millora general del nostre estat d'ànim.
Però, què passa quan aquests canvis afecten de manera negativa la nostra salut i benestar? L'efecte contrari a aquest increment de l'activitat és la denominada astènia primaveral, un trastorn adaptatiu associat a aquests canvis i d'intensitat variable. Els seus principals símptomes són la apatia o disminució de la motivació, la sensació de cansament generalitzat, l'aparició de dificultats en la concentració, les alteracions del somni i la dificultat per conciliar-ho, els episodis de ansietat i irritabilitat, la disminució de la gana, o l'aparició de mals de cap.
Freqüentment, aquestes alteracions poden desembocar a trastorns digestius, que alhora poden ocasionar problemes dentals i afavorir l'aparició de aftes a la cavitat bucal. I no podem obviar les conseqüències que poden tenir sobre el nostre somni i descans, que són fonamentals per mantenir una adequada resposta immunitària que resulta clau davant de trastorns com la periodontitis o malaltia de les genives.
Hem de tenir en compte també que durant la primavera són habituals les al·lèrgies, propiciades per una resposta immunitària excessiva davant de determinades substàncies, principalment d'origen ambiental, com el pol·len o les partícules de terra presents a l'aire. Aquests elements provoquen en les persones al·lèrgiques la segregació de histamina, un potent vasodilatador que té com a funció combatre l'acció d'aquests al·lèrgens.
Tot i això, la segregació d'histamina té com a conseqüència l'aparició de símptomes que poden resultar molt molestos. Entre ells destaquen la sinusitis, caracteritzada per la generació excessiva de moc que tendeix a acumular-se al front i els pits paranasals, la sequedat bucal i picor de gola que es deriva de l'increment de la respiració per la boca a causa de la dificultat de poder fer-ho pel nas, i l'aparició associada de tos seca i esternuts.
A més, hem de tenir present que molts dels medicaments antihistamínics que solen receptar-se als pacients al·lèrgics solen afavorir la sequedat bucal i de coll, per la qual cosa poden exacerbar aquesta simptomatologia. Aquesta acumulació de moc, la tos seca i els esternuts propicien un increment de la tensió a la musculatura de la mandíbula i els queixals, especialment a les del darrere, que pot ser motiu de l'aparició de dolors dentals i de cap.
Com veiem, l'arribada de la primavera pot tenir un impacte important en la salut, el benestar i l'estat d'ànim, i encara més en el cas de la gent gran, que freqüentment presenten quadres d'altres patologies que es poden veure afectades per aquesta simptomatologia. La pregunta que es planteja per tant és què podem fer?
Des de Lura Care volem recordar que un aspecte fonamental és la adequada alimentació i hidratació que, si bé ja ho és per norma general, adquireix encara més rellevància durant aquests estats. Hem d'assegurar-ne una suficient ingesta d'aigua d'almenys 2 litres al dia, i promoure una dieta rica en vitamines, fibra i proteïnes, que contribueixi al funcionament correcte del sistema nerviós ia estimular la producció de neurotransmissors reguladors de les emocions. Idealment aquesta ingesta es pot distribuir al llarg de 5 àpats al dia, intentant mantenir uns horaris regulars, i evitant que siguin excessivament copioses per evitar les digestions pesades.
I naturalment, no podem deixar d'esmentar la importància de mantenir-ne una òptima higiene bucodental. No podem permetre que el malestar associat a aquests estats serveixi d'excusa per descuidar-la, sinó que cal promoure més els nostres hàbits d'higiene oral. La finalitat és evitar l'aparició d'altres trastorns o molèsties que puguin empitjorar aquest malestar, com ara dolor dental que pugui contribuir a una major irritabilitat o interferir amb el descans nocturn.
Per aquest motiu, mantenir el raspallat de les dents tres vegades al dia i el ús de fil dental per eliminar la brutícia i les restes de menjar són molt importants. I resulta molt recomanable el ús d'esbandidas bucals després del raspallat, que ens ajudaran a mantenir neta tant la nostra boca, com la nostra gola si fem gàrgares, i que ens ajudaran a més a mitigar símptomes com la sequedat bucal i la picor de gola.